Η ιστορία του Krav Maga στην Ελλάδα

Η ιστορία του Krav Maga στην Ελλάδα

Η Αλήθεια για το Krav Maga

Ο Ίμριχ (Ίμι) Σντε-Ορ, είναι ο ιδρυτής του Krav Maga, γεννήθηκε στις 26 Μαΐου του 1910 στην Βουδαπέστη.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1930, οι συνθήκες άρχισαν να αλλάζουν στην Μπρατισλάβα. Εμφανίστηκαν φασιστικές και αντι-Σημιτικές ομάδες, αποφασισμένες να βλάψουν την κοινότητα των Εβραίων.

Ο Ίμι ηγήθηκε τότε μιας ομάδας Εβραίων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν υπόβαθρο στην πυγμαχία και την πάλη, η οποία επιχείρησε να σταματήσει τις Αντισημιτικές συμμορίες από το να εισχωρήσουν στην Εβραϊκή συνοικία.

Έτσι, ανάμεσα στο 1936 και το 1940, ο Ίμι έλαβε μέρος σε αναρίθμητες συμπλοκές στον «δρόμο», οι οποίες τον οδήγησαν να κατανοήσει ότι τα μαχητικά αθλήματα πχ πυγμαχία ή πάλη που γνώριζε δεν ήταν ικανά να ανταπεξέλθουν στις πραγματικές καταστάσεις για την αληθινή ζωή και σε αληθινή συμπλοκή σώμα με σώμα.

Τότε ήταν που ξεκίνησε να αναπτύσσει ένα σύστημα το οποίο θα ήταν πρακτικό και αποτελεσματικό σε συνθήκες αληθινής αυτοάμυνας, όταν κινδυνεύει η ζωή ενός ατόμου.

Το 1948, όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ και σχηματίστηκε η IDF, ο Ίμι έγινε Διευθύνων Εκπαιδευτής για τη φυσική κατάσταση και το Krav Maga στη σχολή της IDF. Υπηρέτησε στην IDF για περίπου 20 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ανέπτυξε και τελειοποίησε τη μοναδική του μέθοδο για αυτοάμυνα και συμπλοκή σώμα με σώμα.

Το 1964, αφού αποσύρθηκε από τα στρατιωτικά του καθήκοντα, ο Ίμι άρχισε να υιοθετεί και να προσαρμόζει το Krav Maga στις ανάγκες των πολιτών. Η μέθοδος τροποποιήθηκε έτσι ώστε να βολεύει τους πάντες, άντρες, γυναίκες και παιδιά, που θα βρίσκονταν στην ανάγκη να σώσουν τη ζωή τους ή να επιβιώσουν από μία επίθεση με τις ελάχιστες δυνατές βλάβες.

Η πρώτη ένωση Krav Maga του 1978

Το 1978, ο Ίμι από κοινού με πολλούς μαθητές του δημιούργησαν την Krav Maga Association (Ένωση Κραβ Μαγκά), η οποία ως στόχο είχε την προώθηση των τεχνικών του Κραβ Μαγκά στο Ισραήλ και σε όλον τον κόσμο.

Η πρώτη ένωση του 1978 Krav Maga Association ήταν χωρισμένη σε παρατάξεις και αντιμετώπιζε λειτουργικά προβλήματα, εξαιτίας των διχογνωμιών που υπήρχαν στους κόλπους των υψηλόβαθμων εκπαιδευτών της.

Η ανάγκη ύπαρξης μιας νέας έγινε σαφής στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

H δεύτερη ένωση του ιδρυτή του Krav Maga 1995

Ο Ίμι αποφάσισε να ιδρύσει μια νέα, διεθνή ομοσπονδία Krav Maga, με τη βοήθεια των πιο πιστών και υψηλόβαθμων μαθητών του και ήδη από τότε αξιοσέβαστων εκπαιδευτών.

Η ίδρυση αυτή πραγματοποιήθηκε τελικά το 1995, μετά τη διάλυση της αρχικής Ένωσης του 1978.

Μόλις ιδρύθηκε η νέα διεθνής Ένωση Κραβ Μαγκά του 1995 όλα τα διπλώματα με βαθμούς επιπέδων Expert και Master τα οποία εκδόθηκαν από αυτήν εγκρίθηκαν από τον Ίμι.

Οι επίσημοι Master

Τέσσερις είναι οι επίσημοι master του ιδρυτή του Krav Maga με την ίδρυση της νέας διεθνής ομοσπονδίας είναι οι εξής : Εγιάλ Γιανιλοφ , Αβί Μοαγιαλ, Νοέ Γκαμπι , Έλι Μπεν Αλί.

Η ύλη του Krav Maga

Το ίδιο συνέβη και με τη νέα διδακτέα ύλη η οποία συντάχθηκε με την ίδρυση της διεθνής ομοσπονδίας αλλά και οι βελτιώσεις της οι οποίες επήλθαν το 1997.

Από το 1998 έως και σήμερα οι τέσσερις Master του Ίμι δημιούργησαν νέες δικές τους ενώσεις όπου και πιστοποίησαν εκπαιδευτές από σχολεία εκπαιδευτών.

Να αναφέρουμε ότι το  2011 ο επικεφαλής της Limits Krav Maga Θοδωρής Ντινόπουλος έβγαλε με πλήρη επιτυχία σχολείο εκπαιδευτών με υπογραφή του Master Αβι Μοαγιάλ.

Ποτέ ήρθε επίσημα στην Ελλάδα το Krav Maga ;

Στην Ελλάδα ήρθε επίσημα το Krav Maga το 2006 στην επίσημη μορφή του με τον τότε πρόεδρο της διεθνής Ένωσης Krav Maga Εγιάλ Γιανιλοφ κ Αβί Μοαγιάλ

Αρχές Απριλίου του 2006 δημιουργήθηκε το πρώτο σχολείο εκπαιδευτών το οποίο και ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβρη του 2006.

Γιατί ιδρύθηκε η Limits Krav Maga ; 

Το 2017 ιδρύθηκε η LKM KRAV MAGA με σκοπό να σταματήσει η ολίσθηση που είχε πάρει το Krav Maga στην Ελλάδα, το Krav Maga είχε μετατραπεί σε μια εμπορική επιχείρηση χωρίς πραγματικές γνώσεις  με ” παραγωγή” βαθμών σε μαθητές και εκπαιδευτές χωρίς ουσιαστικές  και σωστές γνώσεις και ειδικά η ευκολια παράδοση  βαθμων σε  υψηλά επίπεδα .

Τελος ήρθαμε σε ρήξη  με τις  γνωστές  κλειστές “κλίκες” και συμφέροντα που δημιουργήθηκαν.

Η Limits Krav Maga προσπαθεί να βάλει ένα φρένο στα παραπάνω στο ότι δηλώσεις είσαι όπως:  α) κραυγαλέα παραδείγματα πχ “Master” στο Krav Maga.

β )παραποιήσεις όπως το Shooting για εντυπωσιασμό του κοινού που ουδεμία σχέση έχουν με το Krav Maga κ.α  γ) άλλοι που για απόκτηση βαθμών δημιουργούν διάφορες συνενώσεις οι οποίες ως γνωστό ουδεμία σοβαρή ομοσπονδία δέχεται να έχεις δική σου ένωση  και ταυτόχρονα να είσαι και σε άλλη μέλος και τέλος την σωστή ενημέρωση της ιστορίας του Krav Maga .

Η Limits Krav Maga έχοντας ως επικεφαλής εκπαιδευτή της τον Θοδωρή Ντινόπουλο έχοντας επίσημα πιστοποιηθεί από Αβί Μοαγιαλ από σχολείο εκπαιδευτών (2010 – 11) με υψηλή εξειδικευμένη στο Expert Fighting Combat & Tactics Krav Maga από σχολεία εκπαίδευσης με εκπαίδευση στο Ισραήλ αλλά και πολλές άλλες  μετά εκπαιδεύσεις , ξεκίνησε την προσπάθεια ανασυγκρότησης του Krav Maga στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα σε 4 χρόνια είναι  αξιοσημείωτα έχοντας σε όλη την επικράτεια εκπαιδευτές (όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής) δεκάδες σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα πολλά event’s σε εταιρείας ασφάλειας ή μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων καθιστώντας την ως την μεγαλύτερη Ελληνική ένωση Krav Maga.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια και το έργο μας τιμώντας τους δασκάλους μας .

Πηγές η Google , η επίσημες ιστοσελίδες των masters του ιδρυτή του Krav Maga σημειώσεις και εγχειρίδια.

Επάνω